Devon Rex

Katers

Unai

Lion

 

Poezen

Wiep

Djazz

Elvira

Janine

De Devon Rex

Het uiterlijk

De Devon Rex is een vrij kleine kat met een slank, stevig en gespierd lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam. De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten. De voetjes zijn klein en ovaal en de lange, dunne staart loopt spits toe.
De vacht is zacht en wollig gekruld of gegolfd. De kop is wigvormig en breed met een rond voorhoofd en een korte neus. De wangen zijn rond en de oren zijn zeer groot en laag geplaatst. De slanke nek en de grote oren geven de Devon zijn "Gremlin-achtige" uiterlijk. De ogen zijn groot, ovaal en staan wijd uit elkaar.

De kop

Op een slanke hals rust een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin en een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De oren zijn bedekt met fijne haartjes. De grote amandelvormige ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst en staan schuin in de schedel.

De vacht

De vacht is kort, fijn, gegolfd en zacht. De snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld, tamelijk ruig en van een gemiddelde lengte.

De kleuren

Katten van dit ras mogen elke denkbare vachtkleur hebben. De oogkleur behoort in harmonie te zijn met de vachtkleur.

Bijzonderheden

Kittens van de Devon Rex zijn meestal maar schaars behaard. De krulharige vacht ontwikkelt zich pas later.

Fouten

Schoonheidsfoutjes zijn: een knikje in de staart, te kleine oren, een dunne vacht of kale plekken in de vacht, boven- of onderbeet, monorchide (katers met één niet ingedaalde teelbal) en scheelzien. Deze foutjes beïnvloeden de gezondheid geenszins, maar het is niet wenselijk met dergelijke dieren te fokken.

Verzorging

De vacht van de Devon is gegolfd of gekruld, de golfjes en/of krulletjes zie je vooral op de rug, de staart en op de borst. De zachte vacht vraagt weinig verzorging, een enkele keer borstelen met een babyborstel of zachtjes opwrijven met een zeem is voldoende. Het is wel belangrijk dat de voeding voldoende vetten en vitamine B bevat om de vacht in goede conditie te houden. De oorschelpen van de Devon zijn gauw vuil, doordat er veel huidvet wordt aangemaakt. Het is belangrijk om de oren geregeld schoon te maken, dat kan met een vochtige tissue of vochtige watten, eventueel gedrenkt in een oorreiniger. De grote oren staan dan weer rozeachtig schoon rond het grappige gezichtje.

Teksten overgenomen van de Werkgroep Rexen en Sphynxen