Devon Rex

Kater

Bikkel

 

Poezen

Mimosa

Brooke

Geschiedenis

Devon Rex

De vacht van de Devon Rex is een natuurlijke mutatie, die voor het eerst in het zuid- Engelse graafschap Devon voorkwam. Deze Rex wordt sinds 1960 gefokt, alle kleuren en patronen zijn toegestaan. De gen-mutatie die de krullen in de vacht van de Devon Rex geeft, is een andere dan het gen dat de krullen van de Cornish en de German Rex veroorzaakt. Als je een Devon Rex kruist met een van de andere Rexen, krijg je kittens met gewoon haar! De Devon is een elegante kat met een heel bijzonder kopje en een wollig gekruld vachtje.

Sphynx

De hedendaagse Sphynx stamt af van een aantal haarloze katten die in het midden van de vorige eeuw op straat gevonden werden en uit een aantal naakt geboren katten in een nestje van huiskatten op een boerderij in Amerika. Verschillende malen in de geschiedenis zijn er naakte katten gevonden.
In het begin van de twintigste eeuw verkreeg dhr. Shinick uit Albequerque/ New Mexico naakte katten, waarschijnlijk de laatste van een haarloos ras dat door plaatselijke Indianen gehouden werd. Van de foto’s kunnen we concluderen dat Dick en Nellie, zoals zij genoemd werden, weliswaar haarloos zijn maar geen Sphynxen waren. Van tijd tot tijd vonden er spontane mutaties plaats die leidden tot de geboorte van naakte kittens.
In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada. Hetzelfde gebeurde in 1978 op een boerderij in Minnesota. Deze katten werden gebruikt in een fokprogramma voor Sphynxen. In 1978 werden ook twee naakte poezen, Punkie en Paloma, gevonden in Ontario, Canada. Deze twee poezen werden gebruikt door dhr. Hernandez voor zijn Sphynx-fokprogramma. Dhr. Hugo Hernandez importeerde Sphynxen uit Canada naar Nederland. Hij werkte samen met mevr. Hannie Nathans. In die tijd wekte het uiterlijk van de Sphynx veel weerstand op. In de negentiger jaren van de vorige eeuw maakte de Sphynx zijn comeback in Nederland. Hoewel er niet veel Sphynxen in Nederland zijn is er nu meer belangstelling dan ooit voor dit aparte ras.
(Tekst overgenomen van www.huisdiereninfo.nl).